Achillespeesklachten - overzicht

- Klachten aan de achillespees
- Peritendinitis of tendovaginitis
- Tendinopathie van de achillespees
- Ziekte van Haglund (Haglund-exostose)

Klachten aan de achillespees

Anatomie van de achillespees m.soleus m.gastrocnemius, achilles tendonDe achillespees wordt gevormd door de uitlopers van de kuitspieren (tweekoppige m. gastrocnemius), en de dieper gelegen scholspier (m. soleus). Halverwege de kuit stralen ze uit in de achillespees, die vasthecht aan het hielbeen. Samen worden ze wel m. triceps surae genoemd, een zeer belangrijke spier voor het afzetten (plantairflexie) van de voet en tevens dient als stabilisator voor de knie. De achillespeees is weinig doorbloed en geneest langzaam.
Op de achillespees kunnen krachten komen van meer dan 12.5 maal het lichaamsgewicht.


Klachten aan de achillespees kunnen worden veroorzaakt door:

- afnemende doorbloeding van de pees bij het ouder worden. ( de meeste klachten komen voor in de leeftijd tussen de 35 en 45 jaar, meer bij mannen dan bij vrouwen).
- verminderde spierkracht en lenigheid van de kuitspieren
- overgewicht
- voetstandsafwijkingen zoals een hol- of knikvoet waardoor een versterkte pronatie of supinatie ontstaat bij de afwikkeling
- beenlengteverschil en bekkenscheefstand
omhoog

Peritendinitis of tendovaginitis

Dit is een ontstekingsreactie van de peeskoker rond de achillespees. Het is een typische overbelastingsblessure en gaat vaak gepaard met een fijn kraken tijdens beweging. Bij chronische ontstekingen ontstaan er verklevingen tussen de peesschede en de pees met onregelmatige verdikkingen van de peesschede.

De speciaal hiervoor ontwikkelde siliconen heelpads, heelpads velours kunnen verlichting bieden. Tevens kan een tijdelijke hakverhoging ( heren links / heren rechts / dames links / dames rechts) worden aageschaft. Draag in dit geval aan beide zijden dezelfde verhoging om scheefstand te voorkomen.
omhoog

Bursitis of slijmbeursontsteking

Slijmbeursontstekingen kunnen voorkomen van de slijmbeurs tussen de achillespees en het onderbeen of van de oppervlakkige slijmbeurs achter op de hiel.
Het dragen van stabiliserende heelcups of heelpads kan de klacht verhelpen. Ook kunnen siliconen gel pads bijdragen aan een sneller herstel.
omhoog

Tendinopathie van de Achillespees

Tendinitis van de achillespees is de meest voorkomende tendopathie (30% van alle letsels) en komt zelfs voor bij zeer jonge kinderen.
Het is een aandoening waar de achilles pees bij of dichtbij het hielbeen ontstoken raakt en pijn veroorzaakt.
Deze klacht geeft zware pijn in de achterzijde van de enkel en de hiel. De klacht wordt veroorzaakt door te
veel spanning en/of belasting op de achillespees.
Producten behorende bij deze klacht:

- heelcups velours
- heelpads velours
- siliconen gel pads
omhoog

Ziekte van Haglund

Bursisis retrocalcanea of de ziekte van Haglund is pijn bij de achillespees , aan de achterzijde van het been. Het kan irritatie door de schoenrand zijn. Hierdoor treedt verkalking op van het hielbeen en / of een afklemming van de achillespees. Dit is vaak te zien aan een knobbel aan de achterkant van de hak.
Het ontlasten van de knobbel op de hak door een kleine schoenaanpassing kan de klacht verlichten.
Een siliconen inlegzool kan de hak ontlasten.

Misschien ook interessant voor u:

Hakverhoging LINKS dames

Losse hakverhoging LINKS welke u in de schoen kunt leggen om een bijvoorbeeld een beenlengteverschil te compenseren. * Lees de retourvoorwaarden bij dit product
Lees meer »

Heelcups Velours

De Heelcup Velours inlegzool voor de hak is ontwikkeld om klachten aan de achillespees en kuitspieren te voorkomen of te verhelpen. De MYSOLE™ Heelcup Velours ontlast de achillespees en verhelpt daarmee vaak de klacht.
Lees meer »

Heelpads Velours

De heelpad velours inlegzool is ontwikkeld om klachten aan de achillespees en kuitspieren te voorkomen of te verhelpen. De heelpad velours ontlast de achillespees en verhelpt daarmee vaak de klacht.
Lees meer »

Multisorb

De Multisorb is een inlegzool met een zeer groot schokdempend vermogen. De unieke vormgeving van deze inlegzolen zorgen voor de ondersteuning van de achtervoet, middenvoet en geeft optimale drukontlasting, drukverdeling en schokdemping.
Lees meer »

Losse hakverhoging LINKS heren

Losse hakverhoging LINKS welke u in de schoen kunt leggen om een bijvoorbeeld een beenlengteverschil te compenseren * Lees de retourvoorwaarden bij dit product
Lees meer »

Gel Heel Pad (Schokabsorbeerder-Achillespeesontlaster)

Gel Heelpads (gelpads) zijn inlegzolen voor de hak worden aanbevolen voor het ontlasten van de hiel bij hielpijn achillespees pijn en artrosepijn in enkel, knie, heup en/of lage rug. De hakjes zijn gemaakt van siliconen materiaal zijn makkelijk in de schoen aan te brengen.
Lees meer »

Silisoft Heelcushion

De Silisoft Heelcushion is een inlegzool die ontwikkeld is om hielpijnen zoals hielspoor en klachten aan de achillespees en kuitspieren te verhelpen. De blauwe inleg onder de hiel ontlast deze.
Lees meer »

Hakverhoging RECHTS Dames

Losse hakverhoging RECHTS welke u in de schoen kunt leggen om een bijvoorbeeld een beenlengteverschil te compenseren. * Lees de retourvoorwaarden bij dit product
Lees meer »

A


ABCDEFGHIJKLMNOPRSTUVWXYZBelangrijk, indien u deze website gebruikt gaat u akoord met de gebruiksvoorwaarden.