Lijst van A-Z

Hieronder vindt u een lijst met aandoeningen en klachten.
U kunt ook in deze lijst zoeken »
ABCDEFGHIJKLMNOPRSTUVWXYZ

A
Achillespeesklachten - overzicht
- Klachten aan de achillespees - Peritendinitis of tendovaginitis - Tendinopathie van de achillespees - Ziekte van Haglund (Haglund-exostose) Klachten aan de achillespeesDe achillespees wordt gevormd door de uitlopers van de kuitspieren (tweekoppige m. gastrocnemius), en de dieper gelegen scholspier (m. soleus). Halverwege de kuit stralen ze uit in de achillespees, die vasthecht aan het hielbeen. Samen worden ze wel m. triceps surae genoemd, een zeer belangrijke spier voor het afzetten (plantairflexie) van de voet en tevens dient als stabilisator voor de knie. De achillespeees is weinig doorbloed en geneest langzaam. Op de achillespees kunnen krachten komen van meer dan 12.5 maal het lichaamsgewicht. Klachten aan de achillespees kunnen worden veroorzaakt door: - afnemende doorbloeding van de pees bij het ouder worden. ( de meeste .... lees meer »

top

Arthrose , Arthrosis
Degeneratie (het aftakelen) van het gewrichtskraakbeen. Oorzaken zijn nog niet bekend. Als reactie op de verminderde kraakbeen bescherming gaat het bot zijn dragende oppervlak vergroten om de druk op het gewricht te verminderen. Het gewricht kan daardoor uitsteeksels vormen (osteofyten) , dikker worden en misvormd raken. Hierdoor worden bewegingen pijnlijk en men krijgt de neiging om het gewricht steeds minder te gaan bewegen. Dit veroorzaakt stijfheid en slapper wordende spieren. Het treft vaak ouderen maar het kan op elke leeftijd ontstaan. Het kan in alle gewrichten voorkomen maar dikwijls zijn het de heupen, de knieën en de nek die door arthrose als eerste worden aangetast. Door fysiotherapie en/ofhet gebruik van medicijnen kan het proces worden geremd, maar de .... lees meer »

top

Artralgie
Artralgie is een algemene aanduiding voor gewrichtspijn. arthro betekent gewricht en algie betekent pijn. U heeft last van stijve en pijnlijke gewrichten. Bepaalde bewegingen zijn hierdoor moeilijk of niet te maken. De oorzaak kan bijvoorbeeld overbelasting of artrose zijn. Spieren rond een gewricht kunt u het beste regelmatig gebruiken om deze sterker te maken en zodoende het gewricht beter mee te steunen. .... lees meer »

top

Artropathie
Ziek gewricht ,irritatie van het synovium tgv een trauma of tgv van een ziektebeeld. Verschijnselen: zwelling , bewegingsbeperking. Vaak ook warmteontwikkeling en roodheid. Aandoeningen als artritis (gewrichtsontsteking) en artrose (kraakbeenaandoeningen) vallen hier ook onder .... lees meer »

top

Avulsiefractuur
Een avulsiefraktuur is het loskomen van een deel van het bot, op plaatsen waar de pees aanhecht. Deze ontstaat meestal acuut bij jonge sporters ( 11 – 14 jaar ), omdat de ligamenten en de pezen sterker zijn dan de epifysairschijven (groeischijven), die de aanhechting vormen van de pezen op het bot. Bij volwassenen zijn deze helemaal verbeend en dus sterk. Hierdoor zal men eerder een spier- of peesscheur. Meestal ontstaat dit letsel door een harde landing of bij een krachtige afzet. Er onstaat plots een te grote krachtinwerking van de pees op het bot, en aangezien dat bij kinderen nog week is kan dit afscheuren en loskomen. .... lees meer »

top

B
Bandletsel ,Bandenletsel
Akuut of enige tijd na een (sport) trauma optredende en toenemende pijn aan het gewricht. De collagene vezels van de gewrichtbanden worden uit elkaar getrokken. .... lees meer »

top

Beenlengteverschil
Een beenlengteverschil houdt in dat de afstand tussen het bekken en de enkel in het ene been anders is dan in het andere been. Dit komt vaak voor. De helft van alle volwassenen heeft een beenlengteverschil van minder dan twee centimeter. Kinderen worden behandeld als er een verschil is van minimaal twee centimeter , of als bij een verschil van minder dan twee centimeter de rug nadelig beïnvloed wordt. Een beenlengteverschil hoeft geen klachten met zich mee te brengen omdat het lichaam zelf ook de scheefstand kan compenseren. Het lichaam zal zich altijd proberen aan te passen door spiergroepen aan te spannen om zo een balans te vinden. Door deze spanningsverschillen onstaat een asymetrische opbouw van de wervelkolom (scoliose). Ten gevolge .... lees meer »

top

Bekkenscheefstand
Geen mens is recht. Bijna iedereen heeft een lichte kromming in de rug of een asymetrische opbouw van het lichaam. Een bekkenscheefstand hoeft geen klachten met zich mee te brengen en kan vele oorzaken hebben. Bijvoorbeeld: * een verdraaid SI-gewricht * heupafwijkingen * beenlengteverschil * structurele bekkenafwijking * bekkeninstabiliteit * spanningsverschillen in spiergroepen * verschillen in voetstand * aangeboren afwijkingen Bij een scheefstand zal het lichaam altijd proberen zich aan te passen door spiergroepen aan te spannen om zo een balans te vinden. Door deze spanningsverschillen onstaat een asymetrische opbouw van de wervelkolom (scoliose). Ten gevolge hiervan kunnen spanningen ontstaan welke door werken naar de rug nek en schouder. Het is zaak om eerst de oorzaak van de scheefstand te bepalen alvorens tot behandeling over te gaan. Wanneer er .... lees meer »

top

Blaren
Een blaar is een holte in of onder de opperhuid die gevuld is met vocht. Een bekende oorzaak is druk of wrijving van te nauwe schoenen of te ruime schoenen. Gerateerd produkt bij deze klacht: Spenco Second Skin .... lees meer »

top

Branderige voeten
Een bekend fenomeen is het hebben van 'branderige' voeten. Vaak is dit een verkeerde drukverdeling onder de voet welke niet gelijkmatig is verdeeld. De oplossing van dit probleem wordt vaak gevonden door de binnenzool van de schoen te vervangen door een orthopedische inlegzool die de druk verdeeld over de gehele voet. Tevens kunnen andere oorzaken zoals wrijving in de schoen of circulatiestoornissen hieraan ten grondslag liggen. TAGS:branderige voet warme voeten .... lees meer »

top

Bunion
Zie ook: knobbel aan de grote teen - hallux valgus Een bunion is een geïrriteerde of ontstoken zwelling aan de basis van de grote teen. De zwelling ontstaat door verdikking van het bot en het onderhuidse weefsel. Ook is vaak de onderhuidse slijmbeurs opgezet. Door het dragen van bijvoorbeeld een te smalle schoen , raakt het gewricht van de grote teen bekneld en geïrriteerd. Dit kan op den duur leiden tot een chronische zwelling van het beknelde weefsel. Er ontstaat dan een bunion en soms een blijvende kromstand van de teen. Sommige mensen hebben van nature een brede voorvoet welke meer kans geeft op het krijgen van deze aandoening. Bij oudere mensen kan een kromstand van de grote teen optreden door slijtage in het .... lees meer »

top

Bunionette , Tailor's Bunion
In de engelse literatuur wordt een knobbel op de grote teen een bunion genoemd. Wanneer eenzelfde knobbel op de kleine teen voorkomt spreken we van een bunionette of Tailor's bunion. De klachten zijn vergelijkbaar met deze van de klassieke knobbel. De voet is ook verbreed en er is een frictieprobleem. hier is conservatieve therapie te verkiezen (aangepaste schoenen). .... lees meer »

top

Bursisis retrocalcanea , ziekte van Haglund
Bursisis retrocalcanea of de ziekte van Haglund is pijn bij de achillespees , aan de achterzijde van het been. Het kan irritatie door de schoenrand zijn. Hierdoor treedt verkalking op van het hielbeen. Het ontlasten van de knobbel op de hak door een kleine schoenaanpassing kan de klacht verlichten. TAGS:pijn achilles pijn achillespees pijn .... lees meer »

top

Bursitis
Onsteking van een slijmbeurs. Slijmbeurzen zitten op plaatsen waar pezen zich over een kortere afstand over een harde onderlaag (bijvoorbeeld bot) bewegen. Hierdoor wordt de pees beschermd tegen wrijvingen. Bij een bursitis is deze slijmbeurs ontstoken. .... lees meer »

top

C
Cervicaal syndroom
Alle klachten die direct of indirect het gevolg zijn van een traumatische (ongeval) of degeneratieve verandering van de tussenwervelschijven bij de nek. .... lees meer »

top

Chondromalacia patellae , retro patellaire chondropathie, Chondropathie van de patella
Degeneratie van het kraakbeen van de patella (knieschijf) veelal veel voorkomend bij jonge mensen (vijftien tot dertig jaar) vaak veroorzaakt door intensieve belasting zoals voetballen , hardlopen , springen , wielrennen enz. Het gaat hier om een ontsteking van het kraakbeen ter hoogte van de achterzijde van de knieschijf. De pijn treedt op wanneer de knieschijf wordt gedrukt of glijdt tegen het gewrichtsvlak van het dijbeen. Meestal komt dit voor bij jongeren die snel groeien en die nog geen goed spiersysteem hebben. Een zwakke Quadriceps, in combinatie met verkorte harmstrings ligt vaak aan de basis van dit letsel. Symptomen : Diffuse pijn in het kniegewricht na inspanning. Pijn bij het trappenlopen. Pijn wanneer men lang met de benen gebogen zit. Gerateerd produkt bij deze klacht: .... lees meer »

top

Compartimentsyndroom , Logesyndroom
Het 'voorste compartimentsyndroom' is een aandoening die ontstaat omdat het vlies rond de onderbeenspieren te weinig ruimte geeft tijdens bewegingen. Wanneer spieren bewegen , moet de bloeddoorstroming toenemen , door de snel oplopende druk , vanwege de beperkte elasticiteit van het strakke vlies , lukt dat niet. Er ontstaat pijn , wanneer de spieren rust krijgen , zal de pijn na enkele minuten weer verdwijnen. Deze spieren hebben namelijk een strak omhulsel. Als een spier getraind wordt zal deze dikker en sterker worden. Als het omhulsel niet meegroeit , komt de spier op een bepaald moment klem te zitten. Het eerst gebeurt dit tijdens inspanning als de spier wat opzwelt door de grotere doorbloeding. Als de ruimte voor de spier .... lees meer »

top

D
Diabetische voet , diabetes mellitus
Patiënten die lijden aan diabetes moeten veel aandacht geven aan de voeten en de voetverzorging. Mensen die aan een verhoogd suikergehalte lijden ontwikkelen een zogenaamde micro-angiopathie. Dit betekent dat de kleinere slagaderlijke bloedvaten in de ogen , nieren en ook de voeten opstoppen en de bloedcirculatie vermindert. De voeten worden warm , de weefsels krijgen minder toevoer van zuurstof , en eveneens door het gebrekkig afvoeren van afvalstoffen , gaan eventuele kleine wondjes moeilijker genezen. Als men daarbij ook weet dat door de suikerspiegels in het bloed ook de zenuwen minder goed functioneren , en dus het gevoel vermindert dan beseft men al gauw dat door de combinatie van een diabetische angiopathie en neuropathie wonden pijnloos kunnen worden en dus niet genezen. Bij .... lees meer »

top

Doorgezakte voeten
Een doorgezakte voet (pes planotransversus) is een normale voet waarvan het lengtegewelf en het dwarsgewelf van zijn verzakt. Hierdoor wordt de voorvoet breder en kopjes van de middenvoetsbeentjes worden naar beneden gedrukt. De tenen worden hierdoor gespreid. Een doorgezakte voet kan erfelijk zijn, maar ook leeftijd en aanleg spelen een rol. Overgewicht, overbelasting en slecht schoeisel dragen ook bij aan verslechtering van een doorgezakte voet. Vermijd hoge hakken, te nauw schoeisel en te dunne zolen bij een doorgezakte voet. Bestel direct inlegzolen voor doorgezakte voeten Een doorgezakte voet hoeft geen klachten te geven maar kan de volgende klachten met zich meebrengen: Branderige voeten.Een bekend fenomeen is het hebben van 'branderige' voeten. Vaak is dit een verkeerde drukverdeling onder de voet welke niet gelijkmatig .... lees meer »

top

Doorgezakte voorvoet
De spreidvoet of doorgezakte voorvoet kenmerkt zich door: - De voorvoetboog is doorgezakt met als gevolg dat de tenen gespreid zijn - Eén of meer middenvoetsbeentjes zijn verzwakt Veelal is het lengtegewelf van de voet ook doorgezakt en staat de voet naar binnen. De klachten zijn: pijn onder de bal van de voet , scherpe pijn boven op de voorvoet met name tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes , eeltvorming en likdoorns onder de bal van de voet. Draag verantwoord schoeisel en dus geen hoge hakken. Het aan te bevelen om een correctie/steunzool aan te laten meten volgens gipsmodel. .... lees meer »

top

E
Eeltvorming
Eeltvorming onstaat door druk van buitenaf. Het is een logische en natuurlijk reactie van het lichaam op de huid te beschermen. Overmatige eeltvorming onstaat door een teveel aan druk. Deze druk kan onststaan door slecht passend schoeisel, overbelasting of een standsafwijking. Een inlegzool die de druk verdeelt over de gehele voet , en het dragen van goed passend schoeisel kan de eeltvorming verminderen. TAGS:eelt eeltplekken eeltpitten .... lees meer »

top

Etalagebenen , claudicatio intermittens
Dit is een ziekte van de slagaders in de benen (soms de armen) tengevolge van de afzetting van vet ('plaques') in de wand van de slagader en van verharding of 'verkalking' van de wand van de slagader. Dit proces noemen we atherosclerose (slagaderverkalking). Meestal leidt atherosclerose tot vernauwing of zelfs totale afsluiting van de slagader. Hierdoor wordt de bloedaanvoer naar de benen afgeremd waardoor de weefsels die van dat bloedvat afhankelijk zijn , te weinig bloed (dus zuurstof) krijgen. Men noemt dit ook ischemie. Het gevolg daarvan kan zijn dat u bij het lopen pijn krijgt in kuit , dijbeen of bil. Na korte tijd rusten verdwijnt de pijn en kunt u weer een stukje lopen. TAGS:Perifeer arterieel vaatlijden kort lopen .... lees meer »

top

F
Friktiesyndroom van het tractus iliotibialis
Dit is een overbelastingsblessure welke vooral voorkomt bij lange afstandslopers en wielrenners. Vaak staat dit in verband met een varusstand ('naar buiten staan') van het hielbeen waardoor de tractus (het peesblad) wordt gestrekt. De klachten zijn ook vaak aan de buitenkant van de knie te voelen , met name wanneer hardlopers heuvel af lopen. Een goed aangemeten inlegzool kan de tractus enigszins ontlasten. .... lees meer »

top

H
Hakverhoging
Een hakverhoging dient ervoor om een beenlengteverschil of een bekkenscheefstand te corrigeren. Een verhoging tot 1 ,5 centimeter kan afhankelijk van het gebruikte schoeisel in de schoen worden gedragen (eventueel in combinatie met een steunzool). Bij een verhoging van meer dan 2 cm kan de verhoging het beste onder de schoen worden geplaatst en is het ook wenselijk de de voorvoet mee te verhogen door een afwikkelvoorziening aan te brengen. Wanneer alleen de hak wordt verhoogd staat de verhoogde voet meer in spits en is de kans aanwezig dat er verkorting van de kuitspieren op kan treden. Een tijdelijk hakverhoging kan ook helpen bij bijvoorbeeld achillespeesklachten. Het is in dit geval dan ook zinvol om ook aan de niet aangedane zijde dezelfde .... lees meer »

top

Hallux valgus
Zie ook: Knobbel aan de grote teen (Hallux Valgus) Deze belangrijke misvorming van de eerste , de grote teen , is een gevolg van een “misgroeien” van de grote teen naar buiten toe en het gelijktijdig breder worden van de voorvoet. Daardoor ontstaat er een pijnlijke zwelling ter hoogte van de eerste teen. Deze zwelling wordt ook wel eens een 'bunion' genoemd en kan heel pijnlijk worden. Het zijn vooral , maar niet alleen , vrouwen die deze afwijking hebben en is vaak ook erfelijk bepaald. Vanzelfsprekend zal het dragen van nauwe schoenen aanleiding geven tot pijnklachten. Het dragen van te nauwe schoenen en schoenen met hoge hakken verergeren het proces. Het is van belang om goede stevige schoenen aan te schaffen die bij de .... lees meer »

top

Hamertenen
Een hamerteen is een teen die een afwijkende vorm aanneemt en lijkt op een klein hamertje uit een piano. De pijn ontstaat door druk op bepaalde gewrichtjes van de teen , bij het lopen of door krap schoeisel. Een hamerteen komt vaak voor boven middelbare leeftijd en bij vrouwen. TAGS:eelt pijn in tenen pijn op tenen .... lees meer »

top

Heupdysplasie
Heupdyplasie is een aandoening die voorkomt bij kinderen en dient zo snel mogelijk behandeld te worden. HD is een stoornis in de ontwikkeling van het heupgewricht , ook wel DDH genoemd , Developmental Dysplasia of the Hip. Als een slechte ontwikkeling van het heupgewricht niet op tijd wordt ontdekt kan een kind op al jong volwassen leeftijd klachten krijgen van pijn en slijtage van de heup. Er zijn drie gradaties te onderschijnen bij HD/DDH: De luxatie , waarbij dus het kopje al uit de kom is. De subluxatie waarbij de heup niet stabiel in het kommetje zit. De dysplasie waarbij de kom meer of minder is onderontwikkeld. .... lees meer »

top

Hielpijn , hielspoor , fasciitis plantaris
Dit is een veel voorkomende pijnklacht in hak en wordt vaak veroorzaakt door een tractiepijn van de pees op het hielbeen. De fascia plantaris is in feite een geheel van spieren en ligamenten die de voetboog ondersteunen en die bij een overbelasting een ontsteking kunnen veroorzaken op die plaats waar deze vasthecht aan het hielbeen. Wat zijn de verschijnselen? - Een nauwkeurig aan te duiden, felle of stekende pijn onder de hiel. - Tijdens het lopen of staan pijn aan de onderkant van de hiel. - De pijn vermindert met rust. - Het hielbeen kan pijnlijk zijn als er op gedrukt wordt. - Soms kan een lichte zwelling ontstaan - Het komt vaak voor dat er ochtendpijnen en startpijnen zijn die naderhand langzaam afnemen , om 's .... lees meer »

top

Hoffitis ,M.Hoffa
Een pijnlijke zwelling ten gevolge van vocht , hypertrofie of fibrose van het vetlichaam van Hoffa als gevolg van een traumatische bloeding of door druk op dit vetlichaam omdat de ruimte door andere oorzaken beperkt is. Er is een zichtbare en voelbare zwelling aan weerskanten van de knie ter hoogte van het ligamentum patellae. Geeft een zeurende pijn in de knie aan de voorkant die erger wordt bij aktiviteit. TAGS:kniepijn pijn aan knie pijn in knie .... lees meer »

top

Holvoet , pes cavus
De holvoet wordt gekenmerkt door een abnormaal hoge wreef , gespannen voetzoolbanden , tenen die neigen tot klauwstand em een strak gerekte achillespees. Het hielbeen is naar buiten gekanteld (varusstand) , de voorvoet steunt meer op de buitenrand (supinatie). Op de podoscoop is het hielgedeelte gescheiden van de voorvoet. De combinatie knik-holvoet komt ook voor. In dat geval zakt het hielbeen naar binnen (valgusstand). Mensen met holvoeten hebben veelal een hoge spiertonus (spanning) in de kuiten en bovenbenen. Een holvoet geeft vaak overmatige druk op de voorvoet en hakken. Een maatwerk drukontlastende zool welke de kanteling (supinatie) tegen gaat kan spanningen en de eeltvorming tegengaan. TAGS:spierspanning gespannen kuiten gespannen voeten holle voeten pijn wreef pijn achilles pijn holle voet .... lees meer »

top

Hypermobiliteit , hyperlaxiteit
Door veranderingen in het bindweefsel krijgen de gewrichtsbanden en het kapsel meer elastische eigenschappen. De banden zullen bij belasting niet strak opspannen maar juist wat meerekken. De gewrichten kunnen hierdoor verder dan normaal bewegen en vaak overstrekken. Hyperlaxiteit of hypermobiliteit is een (erfelijke) aanleg en hoeft geen klachten te geven. .... lees meer »

top

I
Ischemie
Tengevolge van de afzetting van vet ('plaques') in de wand van de slagader en van verharding of 'verkalking' van de wand van de slagader. Dit proces wordt atherosclerose (slagaderverkalking) genoemd. Meestal leidt atherosclerose tot vernauwing of zelfs totale afsluiting van de slagader. Hierdoor wordt de bloedaanvoer naar de benen afgeremd waardoor de weefsels die van dat bloedvat afhankelijk zijn , te weinig bloed (dus zuurstof) krijgen. .... lees meer »

top

J
Jicht
Jicht wordt gekenmerkt door een plots optredende hevige ontsteking van een gewricht. In 90 % van de gevallen ontsteekt de basis van de grote teen of een gewrichtje ter hoogte van de middenvoet. Vandaar de benaming 'het pootje'. Jicht is een vorm van acute artritis (plots optredend en van korte duur). Deze reuma is te wijten aan een te hoog gehalte aan urinezuur in het bloed. Sommige mensen scheiden niet genoeg urinezuur uit of ze produceren er al te veel. Daardoor zal het gehalte aan urinezuur in hun bloed hoger zijn dan normaal. Wanneer er te veel urinezuur in het bloed is kan het kristallen vormen. Deze kristallen slaan dan neer in .... lees meer »

top

Jumper's Knee , infrapatellaire insertie-tendopathie, Apexitis patellae
De Jumpers Knee is een knieklacht veroorzaakt door overbelasting. Komt veel voor bij sporters die veel lopen en/of springen. Geeft pijn aan de voorkant van de knie precies achter de patella (knieschijf). Het strekken tegen weerstand is pijnlijk.Met name bij sprongbelasting, hardlopen, afzetten of traplopen. De vierkoppige vierkoppige dijbeenspier (quadriceps) loopt over de knieschijf heen en hecht op het onderbeen aan. De pees van de deze spier loopt over de knieschijf heen. De knieschijf is het grootste sesambot van het menselijk lichaam. Een kniepeesontsteking (apexitis patellae) wordt ook wel een springersknie of infrapatellaire insertietendinopathie genoemd. De pijn kan aan de onderzijde van de knieschijf voorkomen (kniepeesaanhechting). Ook kan er een irritatie bij de aanhechting van de kniepees op het onderbeen voorkomen. In dit .... lees meer »

top

K
Klauwtenen
Een klauwteen is een teen die krom staat , maar nog niet is vastgegroeid in die stand. Het is een voorstadium van de hamerteen .... lees meer »

top

Klompvoet , pes equinovarus adductus
De klompvoet is een aangeboren afwijking die bij één op de 800 pasgeborenen voorkomt. Tweemaal zoveel jongens als meisjes hebben twee klompvoetjes. Het is bijna altijd erfelijk , maar de oorzaak is eigenlijk onbekend. De voetafwijking bestaat uit de volgende onderdelen: de voet staat naar binnen gekanteld: de varusstand de voet staat naar beneden gekanteld: de spitsstand de voorvoet wijst naar binnen: de adductie stand Het is van belang dat de behandeling zo snel mogelijk na de geboorte begint, liefst binnen de eerste levensweek. De behandeling direct na de geboorte bestaat uit het met de hand soepel maken van het voetje (manipuleren), waarbij het zover mogelijk in de goede stand wordt gecorrigeerd. Deze gecorrigeerde stand wordt vastgelegd (geïmmobiliseerd) meestal met gips, .... lees meer »

top

Kniekuil-kyste , baker-kyste
Een volgelopen kyste aan de achterzijde van de knieholte welke aanleiding kan geven tot klachten. Vooral bij reumathoide arthritis kunnen deze kysten zeer groot worden en zelfs zenuwen of bloedvaten afknellen De klacht geeft pijn aan de achterzijde van de knieholte welke doortrekt naar de kuit , voornamelijk na inspanning. .... lees meer »

top

Knobbel aan de grote teen (hallux valgus)
Een knobbel aan de grote teen (MTP-I), ook wel hallux valgus genoemd is een erfelijke en progressieve ontsierende aandoening en komt vaak voor bij vrouwen. Het is vaak al goed zichtbaar vanaf de het begin van de pubertijd en uit zich door een lichte scheefstand van de grote teen en rode plekken op de knobbel na een tijdje lopen. Het dragen van goed schoeisel en het vermijden van schoenen met hoge hakken is noodzakelijk. Een goed aangemeten orthopedische correctiezool met een gelengsteun in combinatie met stevig schoeisel kan de vergroeiing vertragen of tegengaan. Beginnende hallux valgusDe scheefstand van de grote teen komt deels door het verdraaien van het gewricht van .... lees meer »

top

L
Likdoorn , eksteroog
Een likdoorn , vroeger ook eksteroog genoemd , is een verharde , naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een puntzakje , met de punt in de huid gericht. Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk. De kleur is glasachtig geel. De eeltkern kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken. Op den duur kunnen weefsels zelfs in een ontstekingsachtige toestand raken door de constante druk die de likdoorn uitoefent. Likdoorns ontstaan door verkeerde schoenen , door een verkeerde stand van de voet of de tenen , of een combinatie van beide. Likdoorns komen voor onder de bal van de voet , op een hamerteen , of op .... lees meer »

top

Lumbaal syndroom
Alle klachten die direct of indirect door (degeneratieve) veranderingen van de tussenwervelschijven veroorzaakt worden. .... lees meer »

top

Lumbalgie , Lumbago , Rugpijn
Algemene aanduiding voor rugpijn. Rugpijn is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen ter wereld. Uit onderzoek is gebleken dat 50-80% van de volwassenen in het westen ooit wel eens rugpijn heeft. Rugpijn kan variëren van een pijnscheut tot een chronische , ernstige , indringende pijn. Rugpijn kan een tot twee dagen aanhouden , maar ook veel langer. In het laatste geval kan het reden zijn tot verder onderzoek. Rugpijn kan ontstaan door een ongeval of een ziekte , maar kan ook in verband gebracht worden met een veelheid van factoren , zoals een foutieve voetstand , scheefstand , labiele gemoeds­toestanden , slechte houding , gebrek aan beweging en waarschijnlijk ook overgewicht en zwangerschap. TAGS:spierspanning pijn in rug pijn onderrug onder .... lees meer »

top

M
M.Kohler
Een asepticsche necrose van het scheepvormige botje wat meestal optreed bij kinderen tussen de drie en acht jaar. Het kind klaagt over pijn vooral aan de binnenkant van de voet terwijl tijdens het lopen de voet wordt ontzien. Er is drukpijn aan de binnenkant van de voet en soms wat zwelling. Een röntgenfoto geeft hiervoor de diagnose. Een standsafwijking moet worden gecorrigeerd met een inlay in de schoen. Bij hevige pijn wordt er overgegaan op gips. .... lees meer »

top

Morton's Neuralgie , Morton-neuroom
Mortonse Neuralgie is een zenuwbeknelling tussen (meestal) het derde en vierde kopje van het middenvoetsbeen. Deze klacht komt het meest voor bij vrouwen tussen 25 en 40 jaar. De pijn wordt erger bij druk op de voet en bij het samenknijpen van de voet. De pijn vermindert bij zitten of liggen. In de literatuur worden verschillende namen voor deze veel voorkomende voorvoetklacht gebruikt: interdigitaal neuroma, Morton's (interdigitaal) neuroma, Morton's teen / ziekte, ziekte van Thomas Morton, plantaire digitale neuritis of mortons neuralgie of (foutief) Morton's syndroom. Thomas George Morton, een algemeen Amerikaans chirurg beschreef in 1876 een vreemdsoortige pijn van het vierde middenvoetsbeentje. Klachten: De meest gehoorde klacht is een plotselinge pijn in de bal van de voet. De pijn wordt erger bij .... lees meer »

top

O
Obesitas , Overgewicht
Mensen met overgewicht lopen zelfs op jonge leeftijd , een groter risico op het krijgen van hart- en vaatziekten , suikerziekte (diabetes mellitus type 2) en gewrichtsklachten. Dit risico wordt groter naarmate de leeftijd vordert. Het is belangrijk om overgewicht te behandelen om zodoende het risico op het ontstaan van deze ziekten te verminderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een gewichtsafname van 5% al kan leiden tot een afname van de gezondheidsrisico's. Gewichtsvermindering houdt dus in dat het risico vermindert! Door overgewicht worden de voeten ook zwaarder belast waardoor een standsafwijking kan optreden door het oprekken van ligamenten (banden) in de voet. Deze klachten kunnen ook onststaan door tijdelijk overgewicht zoals bijvoorbeeld een zwangerschap. Door een standsafwijking kunnen ook diverse andere .... lees meer »

top

Osgood Schlatter , M.Osgood-Schlatter
Knieklacht ter hoogte van de aanhechting van het tuberositas tibae (het harde botpuntje op het onderbeen vlak onder de knieschijf waar de bovenbeenspieren gedeeltelijk aanhechten). Komt voor bij opgroeiende jongeren , voornamelijk jongens tussen de 10 en 15 jaar en zal vanzelf in ongeveer 2 jaar verdwijnen. Het is hoogstwaarschijnlijk een doorbloedingsstoornis waardoor een deel van de aanhechting van het tuberositas tibae kan loslaten. Er bestaat de mogelijkheid dat door een éénmalige grote kracht van de pees op het bot er een avulsiefraktuur ontstaat. Hierbij wordt er een stukje bot quasi volledig losgetrokken van de rest van het bot. Wanneer er nu echter steeds veel kracht wordt uitgeoefend op één stukje bot, kan er minuskuul letsel ontaan wat na verloop van .... lees meer »

top

Osteoporose
Osteoporose betekent letterlijk poreus bot. Het is een aandoening die bestaat uit het verdwijnen van de kalk uit het bot en de achteruitgang van het botweefsel zelf. Daardoor wordt het bot zwakker en zullen eerder breuken optreden. Roken , alcohol , een tekort aan Calcium en Vit. D , het gebruik van cortison/prednison , en een inactieve levensstijl zijn factoren die het ziektebeeld zullen versterken. TAGS:botontkalking bot ontkalking .... lees meer »

top

P
Platvoet , pes planus
Een echte platvoet is een voet waarbij de binnenboog van de voet volledig verdwenen is , en dus contact maakt met de grond. Het is meestal een aangeboren , erfelijke aandoening die aanleiding kan geven tot pijnklachten en vermoeidheid. Dit wordt ook wel een contracte platvoet genoemd. Hetgeen meestal bij kinderen als een platvoet wordt omschrijven is een eerder banale en in vele gevallen normale (tussen de leeftijd van 2 tot 5 jaar) doorzakken van het voetgewelf. Veelal is er een spontaan en natuurlijk herstel van de voetboog na deze leeftijd. Soms zijn er toch klachten zoals pijn , vermoeidheid die het dragen van tijdelijke inlegzolen kunnen verantwoorden. Soms stelt men niet zozeer een doorzakken vast van de voetboog maar eerder een naar .... lees meer »

top

R
Reuma
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 aandoeningen die spieren , pezen en/of gewrichten aantasten en die niet veroorzaakt worden door ongeval of blessure. De meeste reumatische ziekten kennen een grillig verloop: periodes waarin de ziekte actief en rustig is , wisselen elkaar af. Men deelt de aandoeningen doorgaans in drie hoofdgroepen in: Ontstekingsreuma Weke delen-reuma Artrose .... lees meer »

top

Reumatoide artritis
Reumatoïde artritis een auto-immuun ziekte. Dit betekent dat de afweercellen van het lichaam zich 'vergissen' en gezonde lichaamscellen aantasten. Bij reumatoïde artritis gebeurt dit bij de gewrichtskapsels. Deze raken geïrriteerd en ontstoken en uiteindelijk kunnen ook het kraakbeen en bot aangetast worden. Ook deze vorm van reuma kent een grillig verloop: periodes met relatief weinig klachten worden afgewisseld met periodes waarin de ontstekingen hevig oplaaien. Over het algemeen neemt de ernst van de aandoening geleidelijk toe. Reumatoïde artritis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (3:1) en begint meestal tussen het veertigste en vijfstigste levensjaar. RA komt voor bij ongeveer 1% van de bevolking. De oorzaak is nog onbekend. In principe kan iedereen reumatoïde artritis krijgen (ook kinderen en hoogbejaarden). Symptomen De .... lees meer »

top

S
Scoliose
zo als de naam doet vermoeden Een verkomming van de wervelkolom in het frontale vlak. De idiopathische (onbekende oorzaak) scoliose komt veel bij jonge meisjes voor en heeft veelal een progressief karakter. .... lees meer »

top

Shin splints
Overbelastingsverschijnselen aan de binnenzijde van het onderbeen komen met name bij hardlopen veel voor. Men gebruikt er verschillende termen voor: shin splints , springschenen , beenvliesontsteking of periostitis. De pijn zit meestal in het onderste 1/3 gedeelte van het onderbeen langs de binnenrand van het scheenbeen . Alle chronische letsels van het onderbeen hebben een herkenbaar gemeenschappelijk ontstaansmechanisme: de (versterkte) pronatie van de voet. Pronatie is de beweging naar binnen , die optreedt direct na de landing op de buitenzijde van de hak. Een geringe pronatie is normaal. Neiging tot versterkte pronatie moet worden afgeremd. De zwakste schakel in de keten vangt daarbij de klappen op. In dit geval de spieren , die voor het afremmen van de pronatie nodig zijn. Er .... lees meer »

top

Spastisch platvoetsyndroom
Een niet zeldzaam voorkomende afwijking waarbij een aangeboren afwijking bestaat tussen twee botten van de voetwortel , meestal tussen het bovenste spronggewricht en het hielbeen of het hielbeen wat vergroeid is met het scheepvormige botje. De vergroeiing kan bestaan uit kraakbeen en geeft een bewegingsbeperking van de voetwortel. Vaak staat het hielbeen in valgus ('naar binnen staan'). Deze klacht treed op tussen het twaalfde en zestiende jaar. .... lees meer »

top

Spondylitis Ankylosans , Spondylitis Ankylose , Ziekte van Bechterew
Een chronische ontsteking van de gewrichten in de wervelkolom. Dit leidt tot een verkalking van de tussenwervelschijven , waardoor de patiënt letterlijk verstijft. Het is een ongeneeslijke ziekte. De enige manier om het verlies aan beweeglijkheid tegen te gaan is bewegen. TAGS:bechterev .... lees meer »

top

T
Tendopathie
Degeneratie van het peesweefsel. Vaak door chronische overbelasting wordt de doorbloeding van de pezen verminderd. Tendinitis van de achillespees is de meest voorkomende tendopathie in het bewegingsapparaat (30% van alle letsels) en komt zelfs voor bij zeer jonge kinderen. De achillespees wordt gevormd door de uitlopers van de kuitspieren (tweekoppige m. gastrocnemius), en de dieper gelegen scholspier (m. soleus). Halverwege de kuit stralen ze uit in de achillespees, die vasthecht aan het hielbeen. Samen worden ze wel m. triceps surae genoemd, een zeer belangrijke spier voor het afzetten (plantairflexie) van de voet en stabilisator voor de knie. Een tijdelijke hakverhoging kan de achillespees ontlasten. Andere produkten: Heelcups en hakverhogingen. Tendopathie kan ook voorkomen bij bijvoorbeeld een tenniselleboog of tennisarm .... lees meer »

top

Tendovaginitis
Peesschedeonsteking. Komt voor bij reumatische aandoeningen zoals de ziekte van Bechterew voor , maar ook na infectieaandoeningen zoals griep , tyfus , longontsteking en roodvonk. .... lees meer »

top

Tennisarm of tenniselleboog
Tenniselleboog (Epicondiylitis lateralis) De tenniselleboog is een veel voorkomende blessure. De medische term is epicondylitis lateralis. Deze blessure komt niet alleen bij tennissers voor maar ook bij mensen met veel repeterend werk met de onderarmen. Slechts 5% van alle patiënten met een tenniselleboog tennist daadwerkelijk. Wel krijgt 50% van alle actieve tennissers 1 of meer periodes van klachten. De tenniselleboog is een overbelastingssyndroom. Dit houdt in dat de pees van de strekspieren van de hand zijn overbelast. Deze strekspieren bevinden zich in de onderarm, en lopen over het polsgewricht en hechten aan op de buitenkant van de elleboog (laterale epicondyl). Op deze plek onstaan de klachten. Symptomen Bij een tenniselleboog is er pijn ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog, soms uitstralend naar .... lees meer »

top

Z
Ziekte van Perthes
Het is een aandoening waarbij de bloedvoorziening naar de kop van het dijbeenbot (de heup) gedurende enige tijd is gestopt. Het bot zal dan afsterven. Het dode bot wordt door het lichaam opgenomen en tegelijkertijd wordt het bot weer opgebouwd. In deze fases is het bot verzwakt en zal het kunnen inzakken , zodat de mooie ronde vorm van de heupkop verloren gaat. Het betreft vaker jongens dan meisjes. Meestal treden de klachten tussen het 4e en 10e jaar op. Het is zaak dat ik deze periode de heupkop moet worden ontlast met een beugel om zo het herstel te kunnen bevorderen. Na 2 jaar is het bot weer hersteld. TAGS:jong jeugd pijn heup thomas plint .... lees meer »

top

Ziekte van Sever
Je kan dit probleem qua ontstaan en verloop wat vergelijken met de Ziekte van Osgood Schlatter thv. de knie. Alleen gaat het hier om een irritatie van de aanhechtring van de achillespees. Dit letsel treedt het meest op bij jongens tussen 8 en 12 jaar, op het moment dat ze een groeispurt hebben. Schoenen met weinig schokabsorptie leiden sneller tot deze klachten. Zeker bij droge voetbalvelden en in een periode waar er relatief hard wordt getraind, moet men attent zijn voor dit probleem. Typisch aan dit probleem is het gestoorde looppatroon en een ochtendstijfheid in de kuiten. Ook hier is de ziekte in theorie self-limiting, wat inhoudt dat de patient automatisch stopt door de pijn. Te vaak echter blijkt dat actieve .... lees meer »

top

Zweetvoeten - hyperhidrosis
Zweetvoeten of hyperhidrosis is een aandoening waarbij er abnormaal veel zweet wordt geproduceerd. Dit betreft een extreem verhoogde zweetuitscheiding. Soms komt dit voor over het hele lichaam , maar ook wel plaatselijk , bijvoorbeeld aan de voeten. De oorzaak ligt in een stofwisselingsstoornis , of een emotionele stoornis. Maar bij zweetvoeten kan ook de voetbekleding de oorzaak zijn , bijvoorbeeld synthetische schoenen of sokken. Een speciale vorm is bromhydrosis gekenmerkt door de onaangename geur. Hierbij speelt de afbraak van de hoornstof op de transpirerende voet een rol in combinatie met bacteriën en schimmels. Draag leren schoenen (ook de binnenbekleding) , die bovendien de voet niet afsluiten. Draag het liefst sokken of kousen die vocht kunnen opnemen (katoen , wol). Neem regelmatig .... lees meer »

topBelangrijk, indien u deze website gebruikt gaat u akoord met de gebruiksvoorwaarden.