Lijst van A-Z

Hieronder vindt u een lijst met aandoeningen en klachten.
U kunt ook in deze lijst zoeken »
ABCDEFGHIJKLMNOPRSTUVWXYZ

A
Achillespeesklachten - overzicht
- Klachten aan de achillespees - Peritendinitis of tendovaginitis - Tendinopathie van de achillespees - Ziekte van Haglund (Haglund-exostose) Klachten aan de achillespeesDe achillespees wordt gevormd door de uitlopers van de kuitspieren (tweekoppige m. gastrocnemius), en de dieper gelegen .... lees meer »

top

Arthrose , Arthrosis
Degeneratie (het aftakelen) van het gewrichtskraakbeen. Oorzaken zijn nog niet bekend. Als reactie op de verminderde kraakbeen bescherming gaat het bot zijn dragende oppervlak vergroten om de druk op het gewricht te verminderen. Het gewricht kan .... lees meer »

top

Artralgie
Algemene aanduiding voor gewrichtspijn , arthro betekent gewricht en algie betekent pijn .... lees meer »

top

Artropathie
Ziek gewricht ,irritatie van het synovium tgv een trauma of tgv van een ziektebeeld. Verschijnselen: zwelling , bewegingsbeperking. Vaak ook warmteontwikkeling en roodheid. .... lees meer »

top

Avulsiefractuur
Een avulsiefraktuur is het loskomen van een deel van het bot, op plaatsen waar de pees aanhecht. Deze ontstaat meestal acuut bij jonge sporters ( 11 – 14 jaar ), omdat de ligamenten en de .... lees meer »

top

B
Bandletsel ,Bandenletsel
Akuut of enige tijd na een (sport) trauma optredende en toenemende pijn aan het gewricht. De collagene vezels van de gewrichtbanden worden uit elkaar getrokken. .... lees meer »

top

Beenlengteverschil
Een beenlengteverschil houdt in dat de afstand tussen het bekken en de enkel in het ene been anders is dan in het andere been. Dit komt vaak voor. De helft van alle volwassenen heeft een .... lees meer »

top

Bekkenscheefstand
Geen mens is recht. Bijna iedereen heeft een lichte kromming in de rug of een asymetrische opbouw van het lichaam. Een bekkenscheefstand hoeft geen klachten met zich mee te brengen en kan vele oorzaken hebben. .... lees meer »

top

Blaren
Een blaar is een holte in of onder de opperhuid die gevuld is met vocht. Een bekende oorzaak is druk of wrijving van te nauwe schoenen of te ruime schoenen. Gerateerd produkt bij deze klacht: .... lees meer »

top

Branderige voeten
Een bekend fenomeen is het hebben van 'branderige' voeten. Vaak is dit een verkeerde drukverdeling onder de voet welke niet gelijkmatig is verdeeld. De oplossing van dit probleem wordt vaak gevonden door de binnenzool van .... lees meer »

top

Bunion
Zie ook: knobbel aan de grote teen - hallux valgus Een bunion is een geïrriteerde of ontstoken zwelling aan de basis van de grote teen. De zwelling ontstaat door verdikking van het bot en het onderhuidse .... lees meer »

top

Bunionette , Tailor's Bunion
In de engelse literatuur wordt een knobbel op de grote teen een bunion genoemd. Wanneer eenzelfde knobbel op de kleine teen voorkomt spreken we van een bunionette of Tailor's bunion. De klachten zijn vergelijkbaar met .... lees meer »

top

Bursisis retrocalcanea , ziekte van Haglund
Bursisis retrocalcanea of de ziekte van Haglund is pijn bij de achillespees , aan de achterzijde van het been. Het kan irritatie door de schoenrand zijn. Hierdoor treedt verkalking op van het hielbeen. Het ontlasten .... lees meer »

top

Bursitis
Onsteking van een slijmbeurs. Slijmbeurzen zitten op plaatsen waar pezen zich over een kortere afstand over een harde onderlaag (bijvoorbeeld bot) bewegen. Hierdoor wordt de pees beschermd tegen wrijvingen. Bij een bursitis is deze slijmbeurs .... lees meer »

top

C
Cervicaal syndroom
Alle klachten die direct of indirect het gevolg zijn van een traumatische (ongeval) of degeneratieve verandering van de tussenwervelschijven bij de nek. .... lees meer »

top

Chondromalacia patellae , retro patellaire chondropathie, Chondropathie van de patella
Degeneratie van het kraakbeen van de patella (knieschijf) veelal veel voorkomend bij jonge mensen (vijftien tot dertig jaar) vaak veroorzaakt door intensieve belasting zoals voetballen , hardlopen , springen , wielrennen enz. Het gaat hier .... lees meer »

top

Compartimentsyndroom , Logesyndroom
Het 'voorste compartimentsyndroom' is een aandoening die ontstaat omdat het vlies rond de onderbeenspieren te weinig ruimte geeft tijdens bewegingen. Wanneer spieren bewegen , moet de bloeddoorstroming toenemen , door de snel oplopende druk , .... lees meer »

top

D
Diabetische voet , diabetes mellitus
Patiënten die lijden aan diabetes moeten veel aandacht geven aan de voeten en de voetverzorging. Mensen die aan een verhoogd suikergehalte lijden ontwikkelen een zogenaamde micro-angiopathie. Dit betekent dat de kleinere slagaderlijke bloedvaten in de ogen .... lees meer »

top

Doorgezakte voeten
Een doorgezakte voet (pes planotransversus) is een normale voet waarvan het lengtegewelf en het dwarsgewelf van zijn verzakt. Hierdoor wordt de voorvoet breder en kopjes van de middenvoetsbeentjes worden naar beneden gedrukt. De tenen worden .... lees meer »

top

Doorgezakte voorvoet
De spreidvoet of doorgezakte voorvoet kenmerkt zich door: - De voorvoetboog is doorgezakt met als gevolg dat de tenen gespreid zijn - Eén of meer middenvoetsbeentjes zijn verzwakt Veelal is het lengtegewelf van de voet .... lees meer »

top

E
Eeltvorming
Eeltvorming onstaat door druk van buitenaf. Het is een logische en natuurlijk reactie van het lichaam op de huid te beschermen. Overmatige eeltvorming onstaat door een teveel aan druk. Deze druk kan onststaan door slecht passend schoeisel, .... lees meer »

top

Etalagebenen , claudicatio intermittens
Dit is een ziekte van de slagaders in de benen (soms de armen) tengevolge van de afzetting van vet ('plaques') in de wand van de slagader en van verharding of 'verkalking' van de wand van .... lees meer »

top

F
Friktiesyndroom van het tractus iliotibialis
Dit is een overbelastingsblessure welke vooral voorkomt bij lange afstandslopers en wielrenners. Vaak staat dit in verband met een varusstand ('naar buiten staan') van het hielbeen waardoor de tractus (het peesblad) wordt gestrekt. De klachten .... lees meer »

top

H
Hakverhoging
Een hakverhoging dient ervoor om een beenlengteverschil of een bekkenscheefstand te corrigeren. Een verhoging tot 1 ,5 centimeter kan afhankelijk van het gebruikte schoeisel in de schoen worden gedragen (eventueel in combinatie met een steunzool). .... lees meer »

top

Hallux valgus
Zie ook: Knobbel aan de grote teen (Hallux Valgus) Deze belangrijke misvorming van de eerste , de grote teen , is een gevolg van een “misgroeien” van de grote teen naar buiten toe en het gelijktijdig .... lees meer »

top

Hamertenen
Een hamerteen is een teen die een afwijkende vorm aanneemt en lijkt op een klein hamertje uit een piano. De pijn ontstaat door druk op bepaalde gewrichtjes van de teen , bij het lopen of .... lees meer »

top

Heupdysplasie
Heupdyplasie is een aandoening die voorkomt bij kinderen en dient zo snel mogelijk behandeld te worden. HD is een stoornis in de ontwikkeling van het heupgewricht , ook wel DDH genoemd , Developmental Dysplasia of the .... lees meer »

top

Hielpijn , hielspoor , fasciitis plantaris
Dit is een veel voorkomende pijnklacht in hak en wordt vaak veroorzaakt door een tractiepijn van de pees op het hielbeen. De fascia plantaris is in feite een geheel van spieren en ligamenten die de .... lees meer »

top

Hoffitis ,M.Hoffa
Een pijnlijke zwelling ten gevolge van vocht , hypertrofie of fibrose van het vetlichaam van Hoffa als gevolg van een traumatische bloeding of door druk op dit vetlichaam omdat de ruimte door andere oorzaken beperkt .... lees meer »

top

Holvoet , pes cavus
De holvoet wordt gekenmerkt door een abnormaal hoge wreef , gespannen voetzoolbanden , tenen die neigen tot klauwstand em een strak gerekte achillespees. Het hielbeen is naar buiten gekanteld (varusstand) , de voorvoet steunt meer .... lees meer »

top

Hypermobiliteit , hyperlaxiteit
Door veranderingen in het bindweefsel krijgen de gewrichtsbanden en het kapsel meer elastische eigenschappen. De banden zullen bij belasting niet strak opspannen maar juist wat meerekken. De gewrichten kunnen hierdoor verder dan normaal bewegen en .... lees meer »

top

I
Ischemie
Tengevolge van de afzetting van vet ('plaques') in de wand van de slagader en van verharding of 'verkalking' van de wand van de slagader. Dit proces wordt atherosclerose (slagaderverkalking) genoemd. Meestal leidt atherosclerose tot vernauwing of .... lees meer »

top

J
Jicht
Jicht wordt gekenmerkt door een plots optredende hevige ontsteking van een gewricht. In 90 % van de gevallen ontsteekt de basis van de grote teen of een gewrichtje ter hoogte van de middenvoet. .... lees meer »

top

Jumper's Knee , infrapatellaire insertie-tendopathie, Apexitis patellae
De Jumpers Knee is een knieklacht veroorzaakt door overbelasting. Komt veel voor bij sporters die veel lopen en/of springen. Geeft pijn aan de voorkant van de knie precies achter de patella (knieschijf). Het strekken tegen .... lees meer »

top

K
Klauwtenen
Een klauwteen is een teen die krom staat , maar nog niet is vastgegroeid in die stand. Het is een voorstadium van de hamerteen .... lees meer »

top

Klompvoet , pes equinovarus adductus
De klompvoet is een aangeboren afwijking die bij één op de 800 pasgeborenen voorkomt. Tweemaal zoveel jongens als meisjes hebben twee klompvoetjes. Het is bijna altijd erfelijk , maar de oorzaak is eigenlijk onbekend. De .... lees meer »

top

Kniekuil-kyste , baker-kyste
Een volgelopen kyste aan de achterzijde van de knieholte welke aanleiding kan geven tot klachten. Vooral bij reumathoide arthritis kunnen deze kysten zeer groot worden en zelfs zenuwen of bloedvaten afknellen De klacht geeft pijn aan .... lees meer »

top

Knobbel aan de grote teen (hallux valgus)
Een knobbel aan de grote teen (MTP-I), ook wel hallux valgus genoemd is een erfelijke en progressieve ontsierende aandoening en komt vaak voor bij vrouwen. Het is vaak al goed zichtbaar vanaf de het begin .... lees meer »

top

L
Likdoorn , eksteroog
Een likdoorn , vroeger ook eksteroog genoemd , is een verharde , naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een puntzakje , met de punt in de huid gericht. Meestal ontstaat de likdoorn in .... lees meer »

top

Lumbaal syndroom
Alle klachten die direct of indirect door (degeneratieve) veranderingen van de tussenwervelschijven veroorzaakt worden. .... lees meer »

top

Lumbalgie , Lumbago , Rugpijn
Algemene aanduiding voor rugpijn. Rugpijn is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen ter wereld. Uit onderzoek is gebleken dat 50-80% van de volwassenen in het westen ooit wel eens rugpijn heeft. Rugpijn kan variëren .... lees meer »

top

M
M.Kohler
Een asepticsche necrose van het scheepvormige botje wat meestal optreed bij kinderen tussen de drie en acht jaar. Het kind klaagt over pijn vooral aan de binnenkant van de voet terwijl tijdens het lopen de .... lees meer »

top

Morton's Neuralgie , Morton-neuroom
Mortonse Neuralgie is een zenuwbeknelling tussen (meestal) het derde en vierde kopje van het middenvoetsbeen. Deze klacht komt het meest voor bij vrouwen tussen 25 en 40 jaar. De pijn wordt erger bij druk op .... lees meer »

top

O
Obesitas , Overgewicht
Mensen met overgewicht lopen zelfs op jonge leeftijd , een groter risico op het krijgen van hart- en vaatziekten , suikerziekte (diabetes mellitus type 2) en gewrichtsklachten. Dit risico wordt groter naarmate de leeftijd vordert. .... lees meer »

top

Osgood Schlatter , M.Osgood-Schlatter
Knieklacht ter hoogte van de aanhechting van het tuberositas tibae (het harde botpuntje op het onderbeen vlak onder de knieschijf waar de bovenbeenspieren gedeeltelijk aanhechten). Komt voor bij opgroeiende jongeren , voornamelijk jongens tussen de .... lees meer »

top

Osteoporose
Osteoporose betekent letterlijk poreus bot. Het is een aandoening die bestaat uit het verdwijnen van de kalk uit het bot en de achteruitgang van het botweefsel zelf. Daardoor wordt het bot zwakker en zullen eerder .... lees meer »

top

P
Platvoet , pes planus
Een echte platvoet is een voet waarbij de binnenboog van de voet volledig verdwenen is , en dus contact maakt met de grond. Het is meestal een aangeboren , erfelijke aandoening die aanleiding kan geven .... lees meer »

top

R
Reuma
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 aandoeningen die spieren , pezen en/of gewrichten aantasten en die niet veroorzaakt worden door ongeval of blessure. De meeste reumatische ziekten kennen een grillig verloop: periodes waarin .... lees meer »

top

Reumatoide artritis
Reumatoïde artritis een auto-immuun ziekte. Dit betekent dat de afweercellen van het lichaam zich 'vergissen' en gezonde lichaamscellen aantasten. Bij reumatoïde artritis gebeurt dit bij de gewrichtskapsels. Deze raken geïrriteerd en ontstoken en uiteindelijk kunnen .... lees meer »

top

S
Scoliose
Een verkomming van de wervelkolom in het frontale vlak. De idiopathische (onbekende oorzaak) scoliose komt veel bij jonge meisjes voor en heeft veelal een progressief karakter. .... lees meer »

top

Shin splints
Overbelastingsverschijnselen aan de binnenzijde van het onderbeen komen met name bij hardlopen veel voor. Men gebruikt er verschillende termen voor: shin splints , springschenen , beenvliesontsteking of periostitis. De pijn zit meestal in het onderste .... lees meer »

top

Spastisch platvoetsyndroom
Een niet zeldzaam voorkomende afwijking waarbij een aangeboren afwijking bestaat tussen twee botten van de voetwortel , meestal tussen het bovenste spronggewricht en het hielbeen of het hielbeen wat vergroeid is met het scheepvormige botje. .... lees meer »

top

Spondylitis Ankylosans , Spondylitis Ankylose , Ziekte van Bechterew
Een chronische ontsteking van de gewrichten in de wervelkolom. Dit leidt tot een verkalking van de tussenwervelschijven , waardoor de patiënt letterlijk verstijft. Het is een ongeneeslijke ziekte. De enige manier om het verlies aan .... lees meer »

top

T
Tendopathie
Degeneratie van het peesweefsel. Vaak door chronische overbelasting wordt de doorbloeding van de pezen verminderd. Tendinitis van de achillespees is de meest voorkomende tendopathie in het bewegingsapparaat (30% van alle letsels) en komt zelfs voor .... lees meer »

top

Tendovaginitis
Peesschedeonsteking. Komt voor bij reumatische aandoeningen zoals de ziekte van Bechterew voor , maar ook na infectieaandoeningen zoals griep , tyfus , longontsteking en roodvonk. .... lees meer »

top

Z
Ziekte van Perthes
Het is een aandoening waarbij de bloedvoorziening naar de kop van het dijbeenbot (de heup) gedurende enige tijd is gestopt. Het bot zal dan afsterven. Het dode bot wordt door het lichaam opgenomen en .... lees meer »

top

Ziekte van Sever
Je kan dit probleem qua ontstaan en verloop wat vergelijken met de Ziekte van Osgood Schlatter thv. de knie. Alleen gaat het hier om een irritatie van de aanhechtring van de achillespees. Dit letsel treedt .... lees meer »

top

Zweetvoeten - hyperhidrosis
Zweetvoeten of hyperhidrosis is een aandoening waarbij er abnormaal veel zweet wordt geproduceerd. Dit betreft een extreem verhoogde zweetuitscheiding. Soms komt dit voor over het hele lichaam , maar ook wel plaatselijk , bijvoorbeeld aan de .... lees meer »

topBelangrijk, indien u deze website gebruikt gaat u akoord met de gebruiksvoorwaarden.