Steunzolen, Inlegzolen en correctiezolen

Het verschil
In de volksmond heeft men het vaak over inlays, inlegzolen of correctiezolen of gewoon over zooltjes. Toch zijn er verschillen:

Steunzolen

Steunzolen ondersteunen de gewrichten, banden en kapsels van de voet.
Het woord steunzolen heeft een oubollige negatieve klank en stamt uit de tijd dat deze nog van veelal harde materialen zoals staal of aluminium werden geklopt. Destijds was er nog niet voldoende ervaring en onderzoek m.b.t. het gebruik van steunzolen en correctiezolen. Ook de technieken waren nog niet zo perfect als de hedendaagse.

Gelukkig is er veel veranderd.
Aanmeettechnieken, materialen, en fabricagemethoden staan tegenwoordig op een hoog niveau. Ook de schoenhandel is goed ingesteld op het dragen van steunzolen. Momenteel is er een diverse keuze in modieuze schoenmodellen waar steunzolen zonder problemen in kunnen worden gedragen.

Inlegzolen

Inlegzolen zijn vaak confectiezolen gemaakt voor een specifiek doel. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld: Deze standaard inlegzolen zijn geen vervanging voor maatwerk, maar kunnen lichte of beginnende klachten soms goed verhelpen. Soms zetten wij bepaalde inlegzolen al dan niet met een kleine aanpassing ook in als eerste of noodvoorziening in. Een uitgebreid assortiment is te vinden in de webshop.

Correctiezolen

Verschil tussen correctiezolen en steunzolen
Correctiezolen worden vervaardigd volgens onze speciale gipstechniek waarbij de voet wordt gecorrigeerd in de juiste stand. De afdruk wordt verkregen vanuit een orthopedisch oogpunt. Het grote verschil is dat tijdens het nemen van een belaste afdruk er een afdruk wordt verkregen van de doorgezakte voet zonder correctie. In dit geval zal de zool een meer ondersteunende functie hebben.

Door een onbelaste afdruk te nemen zal een goed onderlegde instrumentmaker kans zien om tijdens het uitharden van het gips de voet in zijn uitgangspositie terug te brengen. Dit model met de voetcorrectie wordt uitgegoten in een positief gipsmodel en kan, indien nodig, worden gecorrigeerd, om vervolgens de correctiezool over dit model te persen. In dit geval heeft de zool een corrigerende werking op de voet en de rest van het lichaam.

Wij vervaardigen in de regel correctiezolen volgens speciale gipstechniek die worden gemaakt van verschillende hoogwaardige thermoplastische kunststoffen met behulp van vacuümtechniek. De gebruikte materialen worden nauwkeurig afgestemd op uw voeten en hebben een hoog draagcomfort.

Onze correctiezolen kunnen:

Het is normaal dat er gewenningsklachten kunnen optreden die uiteenlopen van vermoeidheid, spierpijn of pijnlijke voetzolen. In enkele gevallen verergeren de klachten tijdelijk. Indien dit na twee weken intensief dragen niet verminderd is moet u contact opnemen.

relevante informatie:

Hoe worden steunzolen of correctiezolen gemaakt? »
Heb ik steunzolen of correctiezolen nodig? »
Veel gestelde vragen over steunzolen en correctiezolen »