Hielpijn , hielspoor , fasciitis plantaris

Dit is een veel voorkomende pijnklacht in hak en wordt vaak veroorzaakt door een tractiepijn van de pees op het hielbeen. De fascia plantaris is in feite een geheel van spieren en ligamenten die de voetboog ondersteunen en die bij een overbelasting een ontsteking kunnen veroorzaken op die plaats waar deze vasthecht aan het hielbeen.

Wat zijn de verschijnselen?
- Een nauwkeurig aan te duiden, felle of stekende pijn onder de hiel.
- Tijdens het lopen of staan pijn aan de onderkant van de hiel.
- De pijn vermindert met rust.
- Het hielbeen kan pijnlijk zijn als er op gedrukt wordt.
- Soms kan een lichte zwelling ontstaan
- Het komt vaak voor dat er ochtendpijnen en startpijnen zijn die naderhand langzaam afnemen , om 's avonds heftiger te worden

Waarom doet hielspoor pijn?
Een hielspoor kan om verschillende redenen pijn geven:

- Door overbelasting van de peesaanhechting aan het bot.
- Door de druk van het hielspoor (de botuitwas) zelf.
- Door druk op een passerende zenuw die door het hielspoor in de verdrukking komt.

De pijn kan soms zó hevig zijn, dat het de normale afwikkeling van de voet niet mogelijk is, zodat het lopen zeer moeilijk gaat of zelfs helemaal niet meer mogelijk is.

Het komt vaak voor dat er ochtendpijnen en startpijnen zijn die naderhand langzaam afnemen , om ’s avonds heftiger te worden. Dit is een fasciitis plantaris (ontsteking). Soms gaat dit gepaard met een een hielspoor. Een hielspoor op zichzelf hoeft geen pijn te veroorzaken.

hielspoor met uitwasIn sommige gevallen betreft het eerder het vetpad onder de hiel die gevoelig is en blijft bij het staan. De oorzaak hier is ofwel een trauma of een verminderen van het vetweefsel. In dit geval is kan een goede demping van het hielbeen de pijn verlichten.

Hielspoor

Bij hielspoor is sprake van een uitstekend stukje bot aan het hielbeen (calcaneus). Onder de voet loopt een peesblad (fascia plantaris) dat aanhecht aan de hiel en aan de voorvoet. Door overbelasting of een verkeerde voetstand kan veel spanning komen te staan op dit peesblad. Door die trekkracht kunnen kleine scheurtjes ontstaan op de plaats waar de peesplaat aan het bot aanhecht. Tijdens de genezing van deze beschadigingen - de scheurtjes - kan botuitwas (botspoor, hielspoor) ontstaan. De medische term voor hielspoor is calcaneusspoor, naar het Latijnse woord voor hielbeen (calcaneus). De botuitwas is op een röntgenfoto waar te nemen en hoeft op zich geen pijn of klachten met zich mee te brengen.

Fasciitis Plantaris

In de gevallen van een ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis plantaris) is een behandeling meestal langdurig en kan er medicatie worden voorgeschreven.
De behandeling bestaat uit rust , eventueel vermagering en het aanpassen van de schoenen in combinatie met het dragen van inlegzolen.

fasciitis plantarisFasciitis plantaris wordt ook vaak gezien bij zwaarlijvige mensen. Door het grote lichaamsgewicht verlaagt het binnenste voetgewelf en wordt de fascia plantaris eveneens op rek gebracht. Tevens komt deze klacht veel voor bij intensieve beoefenaars van (zaal)sporten waarbij veel kracht komt te staan op het hielbeen, kan de hiel vaker geďrriteerd raken. Een fasciitis plantaris kan op zijn beurt weer een hielspoor als gevolg hebben.

Een hielspoor gaat vaak in combinatie met een standsafwijking van de voet.

Met inlegzolen is de hielspoor goed te behandelen. De inlegzolen onlasten het peesblad door de trek hierop te verminderen. Ter hoogte van de hielspoor zelf wordt een uitsparing gemaakt waardoor de pijn tijdens het lopen en staan wordt verminderd.

Produkten bij deze aandoening:

 • LP Heel Spur Cushion (Hielspoorontlaster)
 • Heelcushion siliconen
 • Visco-elastische heelcups siliconen (hypo-allergeen)
 • Sofy plant neutral siliconen zool
 • LP Heel Spur Cushion (Hielspoorontlaster)

  TAGS: pijn hak fascitis fasitis pijn in hak steek in hak steek hak hakpijn branderige hak branderige hakken


  Misschien ook interessant voor u:

  Heel Soft hielkussen met centrale softspot

  Medi/Blessuredriehoek siliconen hielkussen te gebruiken bij hielklachten zoals bijvoorbeeld hielspoor of fascitis plantaris of toe te passen bij achillespeesklachten.
  Lees meer »

  Silisoft Heelcushion

  De Silisoft Heelcushion is een inlegzool die ontwikkeld is om hielpijnen zoals hielspoor en klachten aan de achillespees en kuitspieren te verhelpen. De blauwe inleg onder de hiel ontlast deze.
  Lees meer »

  Silisoft Heelcup

  De Silisoft heelcup inlegzool is ontwikkeld om hielpijnen en klachten aan de kuitspieren te verhelpen. De blauwe inleg onder de hiel ontlast deze. Tevens wordt de achtervoet enigszins ontlast. Deze heelcup biedt veel schokdemping.
  Lees meer »

  LP Heel Spur Cushion (Hielspoorontlaster)

  De LP Hielspoorontlaster is een inlegzool ontwikkeld voor de hak. De zolen zorgen voor het vrijliggen van de hielpezen en hielpezenaanhechting aan de onderzijde van het hielbot. Het zachte schokdempende materiaal geeft naast ontlasting van pezen een goede schokabsorptie.
  Lees meer »

  Stretch UP correctiekous voor fasciitis plantaris - hielspoor

  De Stretch UP correctiekous wordt gebruikt voor de behandeling van ontstekingen en pijnlijke aandoeningen aan het hielbeen. In veel gevallen is de oorzaak een bindweefselverkleving in de Apaneurosis Plantaris (pees-spierplaat, welke begint bij de hiel en
  Lees meer »

  Siliconen Heelpad met centrale softspot (LP)

  Dit LP siliconen gel-kussen met centrale softspot zorgt voor superieure schokabsorptie. Ideaal voor iedere activiteit, sport en dagelijks gebruik. Helpt voetblessures te voorkomen.
  Lees meer »

  LP321 Volledige siliconenzool

  Deze zool is ontworpen om schokken te absorberen over het oppervlakte van de hele voet. Gemaakt van siliconen voor extra comfort en duurzaamheid. Ideaal voor iedere activiteit, sport en dagelijks gebruik.
  Lees meer »

  H


  ABCDEFGHIJKLMNOPRSTUVWXYZ  Belangrijk, indien u deze website gebruikt gaat u akoord met de gebruiksvoorwaarden.