Jumper's Knee , infrapatellaire insertie-tendopathie, Apexitis patellae

De Jumpers Knee is een knieklacht veroorzaakt door overbelasting. Komt veel voor bij sporters die veel lopen en/of springen. Geeft pijn aan de voorkant van de knie precies achter de patella (knieschijf). Het strekken tegen weerstand is pijnlijk.Met name bij sprongbelasting, hardlopen, afzetten of traplopen.

De vierkoppige vierkoppige dijbeenspier (quadriceps) loopt over de knieschijf heen en hecht op het onderbeen aan. De pees van de deze spier loopt over de knieschijf heen. De knieschijf is het grootste sesambot van het menselijk lichaam.

Een kniepeesontsteking (apexitis patellae) wordt ook wel een springersknie of infrapatellaire insertietendinopathie genoemd. De pijn kan aan de onderzijde van de knieschijf voorkomen (kniepeesaanhechting). Ook kan er een irritatie bij de aanhechting van de kniepees op het onderbeen voorkomen. In dit geval is de aanhechting op de tuberositas tibiae ge´rriteerd. Soms zit die pijn de bovenkant van de knieschijf. Dit noemt men een een suprapatellaire insertie tendinopathie.


Een jumpers knee veroorzaakt door overbelasting tijdens sporten komt vaak voor door explosieve acties, harde ondergrond of slecht (sport)schoeisel.

Verder kunnen hypermobiliteit (een beweeglijke knieschijf), verkorte bovenbeenspieren of standsafwijkingen van de knie een jumpers knee uitlokken. Ook kan een afwijkende voetvorm of standsafwijking hier een oorzaak voor zijn.
TAGS:kniepijn pijn aan knie pijn in knie

Misschien ook interessant voor u:

LP Patella bandage

Deze kniebandage geeft druk op de patellapees. Verlicht pijn bij o.a. peesontstekingen, gewrichtsontstekingen, springersknie (jumpers knee) en overbelasting.
Lees meer »

J


ABCDEFGHIJKLMNOPRSTUVWXYZBelangrijk, indien u deze website gebruikt gaat u akoord met de gebruiksvoorwaarden.