Knobbel aan de grote teen (hallux valgus)

Een knobbel aan de grote teen (MTP-I), ook wel hallux valgus genoemd is een erfelijke en progressieve ontsierende aandoening en komt vaak voor bij vrouwen. Het is vaak al goed zichtbaar vanaf de het begin van de pubertijd en uit zich door een lichte scheefstand van de grote teen en rode plekken op de knobbel na een tijdje lopen. Het dragen van goed schoeisel en het vermijden van schoenen met hoge hakken is noodzakelijk. Een goed aangemeten orthopedische correctiezool met een gelengsteun in combinatie met stevig schoeisel kan de vergroeiing vertragen of tegengaan.

beginnende hallux valgusBeginnende hallux valgus
De scheefstand van de grote teen komt deels door het verdraaien van het gewricht van de grote teen door het naar binnen draaien en kantelen van voet (proneren). Ook `trekt` de buiger van grote teen als het ware tijdens het afwikkelen de grote teen steeds verder naar binnen.

Hierdoor onstaat teveel druk ter plaatse van de knobbel aan de grote teen. Door deze druk onstaat eeltvorming, roodheid of in sommige gevallen wondvorming of een onsteking. In een later stadium vergroeit het bot en onstaat er een bunion. Ook kunnen er eeltvorming, likdoorns op andere plaatsen onstaan.

Op latere leeftijd kan de hoek van de grote teen dusdanig groot worden waardoor het afwikkelen van de voet ernstig belemmerd wordt. Door de vergroeiing kan de voet zo breed worden dat normaal schoeisel niet meer kan worden gedragen of worden aangepast zodat orthopedisch schoeisel of een operatieve ingreep de enige oplossing is.

Knobbel aan grote teen (hallux valgus)

De bovenstaande afbeelding is van een gipsafdruk van een 80 jarige cliŽnte met een extreme hallux valgus links en rechts waardoor overmatige eeltvorming en drukplekken (blauw omcirkeld). De tweede teen (de teen naast de grote teen) is vollig naar boven gedrukt waardoor ook aan de bovenzijde van de voet problemen zijn onststaan.

Bijbehorend artikelen voor dit probleem:

Artikelen voor hallux valgus

Hallux Valgus NachtspalkValguloc Hallux Valgus Spalk BauerfeindHallux valgus straightenersHallux Valgus beschermer Sirex
Misschien ook interessant voor u:

Hallux valgus straighteners

LP-Support halluxcare straightener. Deze siliconen stukjes zetten de grote teen bij een hallux valgus ofwel de vergroeiing van de grote teen recht door de ruimte tussen de tenen te verbreden.
Lees meer »

K


ABCDEFGHIJKLMNOPRSTUVWXYZBelangrijk, indien u deze website gebruikt gaat u akoord met de gebruiksvoorwaarden.