Klompvoet , pes equinovarus adductus

De klompvoet is een aangeboren afwijking die bij één op de 800 pasgeborenen voorkomt. Tweemaal zoveel jongens als meisjes hebben twee klompvoetjes. Het is bijna altijd erfelijk , maar de oorzaak is eigenlijk onbekend.
De voetafwijking bestaat uit de volgende onderdelen:

 • de voet staat naar binnen gekanteld: de varusstand
 • de voet staat naar beneden gekanteld: de spitsstand
 • de voorvoet wijst naar binnen: de adductie stand

  Het is van belang dat de behandeling zo snel mogelijk na de geboorte begint, liefst binnen de eerste levensweek.
  De behandeling direct na de geboorte bestaat uit het met de hand soepel maken van het voetje (manipuleren), waarbij het zover mogelijk in de goede stand wordt gecorrigeerd. Deze gecorrigeerde stand wordt vastgelegd (geïmmobiliseerd) meestal met gips, soms met tape.

  Het gips wordt in de eerste levensweken vaak gewisseld: aanvankelijk éénmaal per week bij soepele voetjes, tot tweemaal per week bij stugge voetjes, waarbij de orthopedisch chirurg de voetjes steeds verder in de goede stand corrigeert.

  Bij tweederde van de kinderen blijkt, mede aan de hand van röntgenfoto dat na ca. 3 á 4 maanden gipsen of tapen onvoldoende correctie bereikt kan worden. Dan is een operatieve ingreep noodzakelijk.

  Na de operatie volgt weer enige weken gips, tot het kindje zelf zijn voetje omhoog en opzij kan draaien. Tot gemiddeld 3 á 4 jaar worden de voetjes ingespalkt; in de begintijd dag en nacht, behalve een speeluurtje. Vanaf dat het kindje gaat staan en lopen alleen nog met slapen eventueel in combinatie met aangepaste schoentjes voor op de dag.

  voor meer informatie: Vereniging Oudergroep Klompvoetjes

  TAGS:spierspanning club foot

  Misschien ook interessant voor u:

  MYSOLE Arch High holvoet steunzool

  De MYSOLE Arch High is speciaal voor mensen met holvoeten. De holvoet wordt gekenmerkt door een hoge wreef , gespannen voetzoolbanden , tenen die soms neigen tot klauwstand en een strak gerekte achillespees. De hoge ondersteuning is kenmerkend voor deze zool, om druk gelijkmatig te verdelen over de hele voet en spierpanningen te verminderen.
  Lees meer »

  K


  ABCDEFGHIJKLMNOPRSTUVWXYZ  Belangrijk, indien u deze website gebruikt gaat u akoord met de gebruiksvoorwaarden.