Shin splints

Overbelastingsverschijnselen aan de binnenzijde van het onderbeen komen met name bij hardlopen veel voor. Men gebruikt er verschillende termen voor: shin splints , springschenen , beenvliesontsteking of periostitis. De pijn zit meestal in het onderste 1/3 gedeelte van het onderbeen langs de binnenrand van het scheenbeen .
Alle chronische letsels van het onderbeen hebben een herkenbaar gemeenschappelijk ontstaansmechanisme: de (versterkte) pronatie van de voet. Pronatie is de beweging naar binnen , die optreedt direct na de landing op de buitenzijde van de hak. Een geringe pronatie is normaal. Neiging tot versterkte pronatie moet worden afgeremd. De zwakste schakel in de keten vangt daarbij de klappen op. In dit geval de spieren , die voor het afremmen van de pronatie nodig zijn.
Er is bij scheenbeenklachten in feite sprake van chronische (over)belasting van een aantal spieren , waardoor in de aanhechting op het onderbeen haarscheurtjes optreden. Een pijnlijke zwelling met plaatselijke ontstekingsverschijnselen zijn het gevolg , waarbij rust in de acute fase een goede remedie is. Het nadeel van (langdurige) rust is , dat de kracht van de betrokken spieren afneemt. Voordat men de loopbelasting weer tot het oude niveau opvoert , moet de spierkracht op een alternatieve manier worden onderhouden of hersteld. Dat wordt nog wel eens vergeten , zodat de klachten prompt recidiveren.

Oorzaken van scheenbeenklachten

Te veel , te vaak en te snel hardlopen of springen met name aan het begin van het seizoen of na een blessure.
Extra baantraining , heuveltraining of sprongkrachttraining.
Lopen op harde ondergrond met loopschoenen , die onvoldoende schokdemping of steun geven (baantraining op spikes en wedstrijdschoenen).
Onvoldoende warming-up en te weinig aandacht voor rekkingsoefeningen van de kuitspieren.
Het ontbreken van een cooling-down en geen aandacht voor spierversterking van kuit- en voetspieren.
Doorlopen met beginnende lichte klachten , rust nemen en dan weer meteen volledig doortrainen.

Met een inlegzool welke het overproneren tegengaat met eventueel een tijdelijk overcorrectie kan de spiermusculatuur ontlasten.
TAGS: scheenbeenvliesontsteking shinsplints pijn schenen pijnlijke schenen scheenbeenpijn

Misschien ook interessant voor u:

MYSOLE Arch High holvoet steunzool

De MYSOLE Arch High is speciaal voor mensen met holvoeten. De holvoet wordt gekenmerkt door een hoge wreef , gespannen voetzoolbanden , tenen die soms neigen tot klauwstand en een strak gerekte achillespees. De hoge ondersteuning is kenmerkend voor deze zool, om druk gelijkmatig te verdelen over de hele voet en spierpanningen te verminderen.
Lees meer »

MYSOLE Arch low platvoet steunzool

De MYSOLE Arch low is speciaal voor mensen met doorgezakte voeten of platvoeten. De voet kenmerkt zich hierbij door weinig welving aan de binnenzijde van de voet zowel in rust als staand. De lage ondersteuning is kenmerkend voor deze zool.
Lees meer »

Ergonomica

De MYSOLE Ergonomica is een inlegzool die zorgt voor optimale ondersteuning van de achter-, midden- en voorvoet. Ergonomica inlegzolen staan garant voor optimale ondersteuning en drukontlasting tijdens het staan, lopen en/of sporten!
Lees meer »

Mysole Daily Comfort

Daily Comfort inlegzolen geven optimale ondersteuning aan de achter-, midden- en voorvoet. Hierdoor worden veel klachten voorkomen én opgelost. De MYSOLE™ Daily Comfort zorgt ook voor drukverdeling, drukontlasting, en schokdemping tijdens het staan en lopen. Een perfecte inlegzool voor dagelijks gebruik.
Lees meer »

MYSOLE Arch Medium normaal voet steunzool

Voor de normale voet (pes rectus) is de MYSOLE Arch Medium ontwikkeld. Deze zool kenmerkt zich door een uitstekende ondersteuning van het lengtegewelf van voet. De inlegzool ondersteunt voldoende en zorgt de hele dag voor aangenaam comfort.
Lees meer »

Arch Support LP Lengtegewelf ondersteuning bij doorgezakte voeten

De archcare corrigeert een verzakking of verlaging van het lengtegewelf van de voet en geeft ondersteuning bij platvoeten of doorgezakte voeten. De gelsteun drukt de welving van de voet omhoog en verlicht druk op de pees die de voet in model houdt.
Lees meer »

S


ABCDEFGHIJKLMNOPRSTUVWXYZBelangrijk, indien u deze website gebruikt gaat u akoord met de gebruiksvoorwaarden.